Een nieuw cultuurhuis voor Den Haag

Spui
Op de plek waar ooit het Spui van Hofvijver naar Vliet stroomde, verrijst het nieuwe
onderwijs- en cultuurcomplex van de hand van architecten Jo Coenen (gebouw en omgeving)
en Patrick Fransen (interieur). Hier wordt straks gedanst, gemusiceerd en gestudeerd.
Maar voordat het zover is, wordt er flink gebouwd. Sinds juni 2017 werkt Bouwcombinatie
Cadanz aan het nieuwe thuis van vier Haagse culturele topinstellingen: Residentie Orkest,
Nederlands Dans Theater, stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en Koninklijk
Conservatorium. Dit culturele hart van Den Haag krijgt naast een fraaie stadskantine, een
theaterzaal met 1.300 zitplaatsen, een concertzaal met 1.500 stoelen, een ensemblezaal voor
600 bezoekers en een repetitiezaal voor 200 man.
In het afgelopen jaar is achter de schutting hard gewerkt aan een uitdagende klus: binnen de
muren van de oude garage is de betonnen ondergrond gesloopt, een nieuwe fundament
gelegd en een nieuwe garage gebouwd die straks plaats biedt aan 700 auto’s en 1500 fietsen.
Inmiddels gaat het gebouw de hoogte in en worden langzaam maar zeker de contouren
zichtbaar van het cultuuricoon dat, eenmaal af, een grondoppervlak heeft van zo’n 125
meter bij 70 meter en een kleine veertig meter hoog is.
De bouw is een hele operatie: de bouwplaats ligt midden in de binnenstad en maar liefst vier
reusachtige hijskranen zijn nodig voor het verplaatsen van alle benodigde bouwmaterialen.
Zoals
3.500.000 kg staal, 144.636.450 kg beton, 3.575 m2 glas, 271 prefab betontrappen en
bordessen en 50 gevelkolommen…

Interessant artikel? Deel deze nu op uw profiel.

Facebook
Twitter
LinkedIn